Що таке тобіко: особливості ікри у суші
Обираючи суші в Івано-Франківську, часто виникає питання, а що це за інгредієнт такий, який яскраво прикрашає шматочки зверху. Мова йде про кілька видів різнокольорової риб’ячої ікри, про особливості та користь якої ми поговоримо сьогодні.
Все, що треба знати про ікру тобіко
В японській кухні заведено використовувати кілька видів ікри для приготування ролів. Серед найбільш популярних — масаго та тобіко, які відрізняються своїм походженням, зовнішнім виглядом, поживною цінністю, а ще — розміром та навіть кольором.
Тобіко в японських ресторанах зазвичай подається у копченому вигляді, а також має характерний, солонуватий, морський посмак. На відміну від інших видів ікри, ця доволі суха, а тому приємно хрумтить на зубах під час вживання.
Насправді така ікра у своєму звичному виді та стані відрізняється від тих, які подають у ресторані. Вона не має яскраво вираженого кольору, досить бліда у порівнянні з іншими видами продукту. Розмір та навіть зовнішній вигляд ікринок будуть відрізнятись у залежності від того, з якої риби отримали ікру.
Для покращення смаку та зовнішнього вигляду шеф-кухарі фарбують цей інгредієнт до набуття певного кольору. Для цього не використовують харчові барвники, лише натуральні інгредієнти, такі як чорнила кальмара, морквяний сік, різноманітні соки тощо. Класичний варіант — це використання бурякового соку до набуття ікрою червонуватого або рожевого кольору. Завдяки фарбуванню тобіко може мати різноманітні кольори — чорний, червоний, зелений, помаранчевий та інші.
Оскільки ікра летючих риб не дуже дешевий інгредієнт, який складно відшукати у звичних магазинах, деякі кухарі замінюють її за допомогою дешевших та візуально схожих варіантів. Найпопулярніше рішення — це використання ікри мойви, палтуса, тріски та інших видів риб.
Користь ікри тобіко в японській кухні
Окрім того, що такий вид риб’ячої ікри досить поживний та смачний, він також приносить користь для організму. Відзначимо, що вона містить усього 70 кКал у сотні грамів продукту, завдяки чому її сміливо можна назвати дієтичним інгредієнтом.
Тобіко має наступні особливості:
- Містить велику кількість вітамінів груп A, С, Р, D та E;
- У складі присутні мінеральні солі;
- Збагачена макро- та мікроелементами — Йодом, Залізом, Фосфором тощо.
Завдяки цьому тобіко буде особливо корисною жінкам під час вагітності та періоду лактації, може використовуватись для відновлення організму та кількості мінералів у ньому. Часте вживання ікри покращує реакцію, концентрацію уваги, розвиває пам’ять. Вживати її радять навіть спортсменам, оскільки вона пришвидшує процес відновлення м’язових волокон після фізичного навантаження.
А тому не дивно, що тобіко рекомендують вживати людям, які прагнуть покращити власне здоров’я та самопочуття, а також відновитись після хвороб та як профілактику авітамінозу.
А якщо ви хочете скуштувати смачні суші та роли з ікрою — тобі обирайте наш ресторан Суші-Гоу!