Що таке тобіко: особливості ікри у суші

Обираючи суші в Івано-Франківську, часто виникає питання, а що це за інгредієнт такий, який яскраво прикрашає шматочки зверху. Мова йде про кілька видів різнокольорової риб’ячої ікри, про особливості та користь якої ми поговоримо сьогодні.

Все, що треба знати про ікру тобіко

В японській кухні заведено використовувати кілька видів ікри для приготування ролів. Серед найбільш популярних — масаго та тобіко, які відрізняються своїм походженням, зовнішнім виглядом, поживною цінністю, а ще — розміром та навіть кольором.

Тобіко в японських ресторанах зазвичай подається у копченому вигляді, а також має характерний, солонуватий, морський посмак. На відміну від інших видів ікри, ця доволі суха, а тому приємно хрумтить на зубах під час вживання.

Насправді така ікра у своєму звичному виді та стані відрізняється від тих, які подають у ресторані. Вона не має яскраво вираженого кольору, досить бліда у порівнянні з іншими видами продукту. Розмір та навіть зовнішній вигляд ікринок будуть відрізнятись у залежності від того, з якої риби отримали ікру.

Для покращення смаку та зовнішнього вигляду шеф-кухарі фарбують цей інгредієнт до набуття певного кольору. Для цього не використовують харчові барвники, лише натуральні інгредієнти, такі як чорнила кальмара, морквяний сік, різноманітні соки тощо. Класичний варіант — це використання бурякового соку до набуття ікрою червонуватого або рожевого кольору. Завдяки фарбуванню тобіко може мати різноманітні кольори — чорний, червоний, зелений, помаранчевий та інші.

Оскільки ікра летючих риб не дуже дешевий інгредієнт, який складно відшукати у звичних магазинах, деякі кухарі замінюють її за допомогою дешевших та візуально схожих варіантів. Найпопулярніше рішення — це використання ікри мойви, палтуса, тріски та інших видів риб.

Користь ікри тобіко в японській кухні

Окрім того, що такий вид риб’ячої ікри досить поживний та смачний, він також приносить користь для організму. Відзначимо, що вона містить усього 70 кКал у сотні грамів продукту, завдяки чому її сміливо можна назвати дієтичним інгредієнтом. 

Тобіко має наступні особливості:

  • Містить велику кількість вітамінів груп A, С, Р, D та E;
  • У складі присутні мінеральні солі;
  • Збагачена макро- та мікроелементами — Йодом, Залізом, Фосфором тощо.

Завдяки цьому тобіко буде особливо корисною жінкам під час вагітності та періоду лактації, може використовуватись для відновлення організму та кількості мінералів у ньому. Часте вживання ікри покращує реакцію, концентрацію уваги, розвиває пам’ять. Вживати її радять навіть спортсменам, оскільки вона пришвидшує процес відновлення м’язових волокон після фізичного навантаження. 

А тому не дивно, що тобіко рекомендують вживати людям, які прагнуть покращити власне здоров’я та самопочуття, а також відновитись після хвороб та як профілактику авітамінозу.

А якщо ви хочете скуштувати смачні суші та роли з ікрою — тобі обирайте наш ресторан Суші-Гоу!

Читайте також
20
February
Чому японська кухня така популярна?

Суші у Івано-Франківську –  стануть справжньою окрасою будь-якого столу. А якщо вам завжди було цікаво, чому японська кухня така популярна по всьому світу – ми готові дати відповідь на це питання. Головні страви японської кухні Цікавий факт: японська кухня насправді не така вже й дієтична, як це заведено вважати. Але при цьому вона – збалансована, […]

20
February
Які види лосося використовуються для приготування суші

Суші в Івано-Франківську така само популярна страва, як і український борщ чи італійська піца. Але, бачачи на вершині грудочки рису шматочки червоної риби, чи замислювались ви про те, якого саме вона виду, де була виловлена та яку користь має? Про це й поговоримо у сьогоднішній статті. Які типи лосося використовують у Японії Не секрет, що […]

17
December
Все що потрібно знати про лосось

Японська кухня добре відома кожному з нас хоча б тим, що там широко застосовують червону рибу. Все, що ви хотіли знати про види та користь лосося, ми розповімо у цій статі. Різновиди та особливості лососевих риб Лосось являє собою збірний термін, що об’єднує ціле сімейство риб, кожна з яких має свої унікальні особливості. Лососеві розподіляються […]