Найдорожчі суші в світі
З моменту, як японська кухня стала неймовірно популярною не лише в Україні, а у всьому світі, шеф-кухарі з усіх її куточків працюють над створенням нових, незвичних поєднань, які б справді вразили їх клієнтів. І сьогодні ми поговоримо про таке незвичне явище, як найдорожчі суші у світі.
Де та з чого готують найдорожчі суші у світі
Найдорожчі на сьогодні роли створюються на Філіппінах, і вартують вони близько п’яти тисяч доларів за порцію.
Створюються вони виключно одним кухарем – Анжеліто Аранетою, якого відвідувачі ресторану прозвали «кухарем-Каратом». Згідно з його точкою зору, роли повинні бути не лише традиційними та смачними, а ще й незвичними. А тому для приготування своєї страви він користується їстівним золотом, перлинами та справжніми діамантами.
Окрім таких незвичних інгредієнтів, Анжеліто користується під час приготування виключно елітними варіантами начинки. Так, у нього не просто червона риба, а норвезький лосось, який вважається одним з найсмачніших, а також фуа-гра та справжнє крабове м’ясо, яке він додає до нігірі.
Японський рис кухар відварює не просто у воді, а в очищеній артезіанській. Заправка для рису створюється з коштовного цукру під назвою мусковадо, а також розбавляється бальзамічним оцтом з дванадцятирічною витримкою.
Цікаво, що кухар повністю позбавився від водоростей норі. Замість них для обгортання ролів він користується тонкими пластинками з їстівного золота, яке має двадцять чотири карати.
Окрім цього, для прикрашання вже готових нігірі або ролів, Анжеліто використовує рідкісні перлини з острова Палаван. Поєднуються вони на тарілці разом з маленькими діамантами, що важать приблизно 0,2 карати.
Згідно з точкою зору самого кухаря, як перлини, так і діаманти можна сміливо їсти, адже вони не мають шкоди для організму. Проте, усі відвідувачі його ресторану, які спробували такі незвичні суші, забирають камінці з собою.
Які ще роли вважаються найдорожчими
Окрім справжнього рекордсмена з Філіппін, існують й інші варіанти не менш цікавих та дорогоцінних варіантів ролів.
Наприклад, шеф-кухар ресторану «Сушкоф» пропонує скуштувати страву, яка вартує близько тисячі доларів. До складу таких шматочків входить японська ікра тобіко, що має золотий колір та вважається досить рідкісною та дорогоцінною, а також чілійський лосось та, звісно, їстівне золото.
Роли загортаються не за допомогою норі, а їстівним золотом, що містить понад двадцять чотири карати. Такий інгредієнт, за словами кухаря Ігоря Леоненка, повністю безпечний для вживання, однак не має користі для організму: його куштують виключно заради задоволення.
Замість звичайного рису, який можна віднайти у магазинах, для приготування ролів у ресторані використовують каліфорнійський варіант під назвою калроуз. Він гарно вариться, містить меншу кількість клейковини та використовується найдорожчими світовими ресторанами, що спеціалізуються на японській кухні.